Alsnog: Nina Jurna in gesprek met Astrid Roemer

Aanvankelijk zou in het kader van VPRO’s Marathoninterviews op zaterdag 8 januari het interview van Nina Jurna met Astrid Roemer worden uitgezonden. Dit gebeurde niet vanwege ziekte van Nina.

Op zaterdag 25 juni 2022 zal het interview alsnog plaatsvinden. De setting is ongewijzigd: Jurna spreekt met Roemer in een zeer nat Paramaribo.

In haar woonplaats Paramaribo gaat schrijfster Astrid Roemer drie uur lang in gesprek met Nina Jurna. Het zogeheten Marathoninterview van de Nederlandse omroep VPRO is te beluisteren tussen 19.00 uur en 22.00 uur (Nederlandse tijd) op NPO Radio 1 en daarna als podcast via vpro.nl, nporadio1.nl, de podcastplatforms en de NPO-Luisterapp.

Het gesprek tussen Nina Jurna en Astrid Roemer zal hoofdzakelijk gaan over de thema’s die haar werk aangeven: het huidige Suriname, over haar positie als schrijver in het Nederlands taalgebied en over het mysterie van het vrouw zijn. Maar ook over hoe het is om op te groeien in koloniaal Suriname. Zeker aan bod komen de verschillen en overeenkomsten tussen de Surinaamse en de Europese cultuur.  

Verder zal het gaan over haar grote betekenis voor de Surinaamse literatuur. Volgens Jerry Dewnarian is het belang van Roemer groot omdat ‘ze beeldend, bijna filmisch schrijft en minutieus de kwetsbaarheid van het individu blootlegt.’ Aldus deze literair recensent voor Dagblad De Ware Tijd in de VPRO-gids. ‘Roemer belicht delicate onderwerpen. Ook stelt ze interne etnische problemen en discriminatie in Suriname aan de kaak.’

Het bericht Alsnog: Nina Jurna in gesprek met Astrid Roemer verscheen eerst op Waterkant.